Bine ai venit prieten drag! Aseaza-te confortabil si lasa-ti sufletul sa vibreze.....esti ACASA!

duminică, 25 martie 2012

Meloterapia



Ce este meloterapia? 

Meloterapia este o terapie care foloseste influentele sonore armonioase.

Studiile stiintifice, din domeniu, au demonstrat ca muzica modifica undele cerebrale si frecventa cardiaca.

Meloterapia poate avea un puternic efect contra durerilor si oboselii deoarece stimuleaza eliberarea de endorfine, asa-numitii hormoni ai fericirii. De fapt , acesta este si rapunsul  la cea mai frecventa intrebare referitoare la meloterapie : Care este acel element ce emotioneaza, modifica, incanta, intristeaza, calmeaza, inveseleste si ne face atat de fericiti atunci cand ascultam muzica? Muzica actioneaza in mod direct asupra organismului, indiferent daca ne dam seama sau nu de acest lucru. Ritmul cardiac se regularizeaza, tensiune arteriala revine la parametrii normali si simti ca iti recapeti energia, optimismul si increderea.

Pacientii pot alege intre terapia pasiva, ce presupune simpla ascultare a unor melodii, si cea activa, in timpul careia sunt pusi sa cante la diverse instrumente.

Napoleon Bonaparte spunea ca, dintre toate artele, muzica are influenta cea mai directa si puternica asupra psihicului, fiind parte integranta a existentei umane.  Chiar si discipolii lui Pitagora tratau epilepsia si starile febrile cu ajutorul muzicii, deoarece ei considerau ca boala reprezinta consecinta directa a unui dezechilibru survenit intre armonia cosmica si fiinta umana. Meloterapia a fost introdusa si promovata de Platon, care o folosea pentru a reda sanatatea celor din jur.

Prin meloterapie pot fi tratate agresivitatile ascunse, tulburarile mentale sau afective, anumite blocari, dar si cateva boli psihosomatice, cum ar fi astmul sau problemele de alimentatie.



Cui se adreseaza meloterapia?



Meloterapia se adreseaza tuturor: copiilor, adolescentilor, adultilor sau batranilor.Toata lumea se poate bucura de beneficiile terapiei prin muzica, chiar daca nu ai o problema de sanatate. Cei vizati sunt persoanele care dau semne de oboseala si stres, dar si cei cu afectiuni mai grave cum ar fi Alzheimer ori cei care au probleme de ordin psihic.



Mic ghid pentru tratarea diferitelor afectiuni prin meloterapie



- pentru calmarea sistemului nervos: Concertul nr. 5 pentru pian si orchestra de Beethoven si Uvertura operei Parsifal de Wagner.

 - pentru destindere psihica si relaxare: Sonata pentru flaut, alto si harpa si Clar de luna de Debussy, Nocturnele lui Chopin .

 - pentru combaterea oboselii si surmenajului: Poemul simfonic Vltva de Smetana si Dimineata de Grieg.

 - pentru tratarea starilor depresive: Carnavalul de Dvorak.

 - pentru calmarea starilor de agitatie: Oda bucuriei de Beethoven si Corul pelerinilor de Wagner.

 - pentru tratarea nevrozei astenice si a tulburarilor vegetative: Mica serenada si Simfonia nr. 41 de Mozart.

 - pentru calmarea marilor suferinte care apar în urma unor întimplari tragice: Concertul pentru violoncel de Dvorak si Patetica de Ceaikovski.



Meloterapie si autosugestie 

Va aduceti aminte cand v-ati relaxat profund ultima data ? A fost oare o stare de relaxare profunda ?

Stresul este o coordonata a existentei cotidiene, iar in universul unei vieti hiperactive relaxarea devine dificila si uneori chiar imposibila. Scopul meloterapiei de relaxare cu elemente de sugestie il reprezinta (re)trairea starilor de destindere profunda. Tehnica este o modalitate prin care reinvatam sa ne relaxam.

Meloterapia de relaxare cu elemente de sugestie este o metoda compozita care imbina valentele psihoterapeutice ale sunetului muzical cu cele ale cuvantului pentru a obtine starea de relaxare maxima posibila. Intalnirile cu terapeutul se desfasoara pe intervalul a 30 de minute. Sedinta de relaxare dureaza 20 de minute, urmata de 10 minute de dialog cu terapeutul.

V-ati gandit la binefacerile psihice ale muzicii? Dar ale unei muzici de relaxare veritabila? Prin aceasta tehnica muzica ofera elementelor de sugestie suportul care sa le sporeasca eficienta. Prin intermediul cuvantului veti intra, din starea cotidiana, in cea de relaxare. Incepand de aici exista un alt spatiu psihic in care cuvantul, sunetul verbal este inlocuit cu tacerea si sunetul muzical. Sunetul muzical e construit special de terapeut pentru a facilita aprofundarea starii de relaxare, pana la limita inductiei somnului.



Hai sa facem impreuna un experiment:  dupa o zi epuizanta plina de stres, du-te in baie si umple  cada cu apa fierbinte, cu multa spuma, adauga cateva picaturi de ulei esential  cu aroma de lavanda si santal .....iar undeva  in surdina sa razbata acordurile difuze ale „Anotimpurilor” lui Vivaldi.....sau muzica indiana, sau simfoniile lui Beethoven, sau ce te linisteste pe tine mai bine.



Sa-mi spui cum te-ai simtit!


Niciun comentariu: