Bine ai venit prieten drag! Aseaza-te confortabil si lasa-ti sufletul sa vibreze.....esti ACASA!

vineri, 23 martie 2012

Reflexoterapia

Ca ramura a medicinei orientale, reflexologia este ştiinta zonelor reflexogene ale organismului situate pe suprafata corpului, în general cu efect distal (la distanţă faţă de organele pe care le reprezintă). Organele sunt componente inseparabile în ansamblul organismului uman, având legătură vasculară, nervoasă şi energetică directă cu zonele corespunzatoare reflexogene.
Asfel, se cunosc zonele de proiecţie la nivelul picioarelor, mâinilor, coloanei vertebrale, limbii, urechii, intestinului gros, etc.
  Din punctul de vedere al mediciniii alopate, reflexul este activitatea fundamentala a sistemului nervos, cu ajutorul căruia se reglează relaţiile dintre organe şi se stabilesc relaţiile dintre organism şi mediul inconjurator.
Reflexologia este un sistem foarte vechi de masare a mainilor si a picioarelor, practicat de catre vindecatorii din Egiptul si China Antica.  


Componentele principale ale reflexologiei sunt:
   
a) Reflexodiagnosticul - constă în reperarea punctelor sensibile sau dureroase din zonele reflexogene combinat cu informatiile primite din dialogul cu pacientul..
b) Reflexoterapia - este componenta reflexologiei care se ocupă cu tratamentul prin masaj al punctelor reflexe diagnosticate ca fiind sensibile (dureroase).


Teoria de baza a reflexoterapiei este aceea ca organismul nostru este impartit in zone egale si ca talpa piciorului este o "harta" a organelor noastre. Prin masarea talpilor si a mainilor se trateaza anumite afectiuni.
Reflexoterapia nu poate fi practicata de oricine, deoarece este necesara o buna cunoastere a informatiei legate de punctele de masaj si de ceea ce reprezinta acestea.
Reflexoterapia nu pune diagnostice, ea constata zonele cu dezechilibru energetic care au determinat tulburari functionale si organice si ajuta la refacerea armoniei in organism.


La ce ajuta reflexoterapia? 
- amelioreaza dezechilibrele functionale si hormonale
- regleaza tranzitul intestinal (adica imbunatateste digestia, inlatura constipatia si ajuta in cazurile sindromului de colon iritabil), 
- ajuta la reglarea functiilor endocrine,
- intensifica metabolismul si arde grasimile,
- amelioreaza cazurile de depresie si insomniile,
- amelioreaza retentia de apa (in special la femei), 
- înlătură oboseala cronica si sindromul de "burn-out", - tratează dureri musculare, 
- deblocheaza traseul renal, etc.
Reflexoterapia elimina toxinele adunate in ani sau zeci de ani si stimuleaza toate functiile organismului. Marele avantaj al acestei terapii este ca trateaza atat afectiunile care se manifesta, cat si pe cele nedepistate inca, predispozitiile la anumite boli, eliminand cauza care le-a produs.


Avantajele reflexoterapiei

Poate fi aplicatã la toate categoriile de varstã, profilactic si pentru afectiuni acute sau cronice. Marele avantaj constã în completa lipsã de toxicitate, în conditiile în care civilizatia noastrã traverseazã o epocã foarte poluantã, inclusiv pe plan medicamentos.
Prin reflexoterapie nu se trateazã simptomatologia bolilor, ci cauzele lor. Reluarea normalã a circulatiei sangelui în organul sau zona afectatã este un mare castig, deoarece sangele transportã substantele de asimilatie, dezasimilatie si apãrare.
O bunã circulatie sanguinã conduce la accelerarea reconstituirii normale a tesuturilor si organelor lezate de boalã, în plus atrage reechilibrarea bioenergeticã în zona afectatã.


Pentru ca efectul tratamentului de reflexoterapie sa fie vizibil si de durata, pacientii care recurg la acest tratament trebuie sa adopte un regim echilibrat de viata prin eliminarea exceselor de orice fel: tutun, alcool, cafea, grasimi alimentare, stres, viata sexuala dezordonata. De asemenea, nu este indicat a se intrerupe tratamentul medicamentos prescris de medicul curant. Dupa tratamentul reflexoterapeutic de obicei se va observa schimbarea parametrilor la analizele de specialitate si numai atunci medicul va decide schimbarea sau intreruperea tratamentului medicamentos.


După terapie, timp de două ore, nu se va servi masa, deoarece pentru digestie este necesară o cantitate mare de energie.


In executia tehnicilor de masaj se incepe in general, cu masarea piciorul drept si apoi se continua cu stangul. Se realizeaza toate fazele pe un picior si apoi se trece la celalalt. Este deosebit de important in tehnici de masaj sa fie respectate urmatoarele precautii: 
- a nu se leza pielea;
- sa nu se maseze pielea afectata de eczeme sau rani;
- sa nu se produca suferinta prin masaj;
- ca si terapeuti sa nu uitam ca " noi doar masam, adevarata vindecarea vine insa de la pacientul insusi si de la Dumnezeu".
Terapeutul trebuie sa aiba o igiena impecabila, o tinuta ordonata si placuta (de obicei haine albe sau culori pastel si de preferinta din bumbac sau in), mainile perfect curate, cu o manichiura riguroasa.
Sedinta de reflexoterapie trebuie executata intr-o incapere curata, spatioasa, bine aerisita, cu temperatura moderata (18-25°C) si linistita.
Este imperios necesara existenta unei mese sau pat special de masaj, a prosoapelor, cearceafurilor, uleiurilor etc. indispensabile unei sedinte reusite dar si pentru ca aceste tehnici de masare sa fie realizate in conditii optime.


Contraindicatii
- în cazul insuficienţei renale si/sau hepatice acute;
- în caz de litiază renală (pietre mari care nu pot fi eliminate pe cale naturală);
- în caz de litiază biliară;
- în stare de infarct;
- varice voluminoase si inflamate, ;
- hemoragii;
- sarcină;
- boli de piele de natură parazitară și inflamatorie;
- în hipertensiune / hipotensiune extreme;
- tensiune arterială oscilantă. 

Niciun comentariu: