Bine ai venit prieten drag! Aseaza-te confortabil si lasa-ti sufletul sa vibreze.....esti ACASA!

miercuri, 1 aprilie 2015

Cum prevenim durerile de spate?

În ultimul timp întâlnesc din ce în ce mai des pacienţi/clienţi, cunoscuţi şi chiar prieteni apropiaţi care se plâng de dureri de spate. ...Şi când spun dureri de spate mă refer la toată suprafaţa spatelui, indiferent ca aceste dureri sunt localizate la nivel lombar, toracal sau cervical. Cum apar aceste dureri de spate şi cum putem preveni disconfortul apariţiei acestora?

Să începem cu importanţa unui pat bun, respectiv a unei saltele şi a unei perne anatomice pentru sănătatea noastră de zi cu zi pe termen lung.  Cu toţii ştim că o saltea ortopedică mai mult tare decât moale şi o pernă adecvată pot face minuni în orele nocturne, şi implicit, ajută la un restart optim la trezire. Bunica mea povestea despre „doftoroaia” satului care recomanda celor cu dureri de oase să doarmă timp îndelungat pe o scândură, sau pe o ....uşă de lemn masiv. Înţelepciunea bătrânilor!
Şi ajungem la alt punct dureros cauzator de dureri....scaunul de birou. În ultimul timp am devenit mai sedentari(dehh, tehnologia bat-o vina!) şi ne petrecem mult timp stând pe scaun în faţa computerului. Ca să nu mai povestesc de cei care prin natura muncii lor stau câte 8-10 ore zilnic pe scaunul de birou, fie că lucrează în IT, la o bancă, sau la ANAF ;-) .
Care sunt criteriile alegerii unui scaun optim pentru birou? Lăsăm la o parte criteriile estetice, de cele mai multe ori înşelătoare ochiului.
În primul rând un scaun bun pentru spatele tău ar trebui să fie reglabil: pe înălţime, pe orizontală(şezutul), să aibă suport ptr braţe şi tetieră.
Le luăm pe rând: 
-          Scaunul de birou ar trebui să fie ajustabil în înălțime pentru a  permite o poziţie comfortabilă cu picioarele pe podea, cu genunchii la un unghi de 90 de grade și paralel cu șoldurile. Aaa, şi încă ceva foarte important: un suport pentru picioare este absolut necesar.
-          Spătarul ar trebui să sprijine curba naturală a coloanei vertebrale, în special partea lombară a spatelui. Nu alegeţi scaune de birou cu spătarul îngust în zona superioară, spătarul trebuie să fie suficient de mare încât să sprijine umerii și zona gâtului.
-          Suportul pentru braţe de asemenea este important. Când tastați la calculator pentru mai mult timp trebuie să aveţi posibilitatea să vă relaxaţi braţele astfel încât umerii să rămână într-o poziție confortabilă, nu tensionată. Alegeți suportul de brațe care are posbilitatea reglării în înălţime pentru diferite activităţi.
-          Tetiera scaunului e importantă? Desigur, pentru că îți oferă posibilitatea să iți sprijini capul atunci când te afli așezat într-o poziție înclinată pe spate. Când te laşi cu scaunul pe spate? Când vorbeşti mult la telefon, când îţi iei pauza de relaxare de la tastatură sau când ai monitorul poziționat foarte sus, tocmai ca să tastezi în poziţia asta.



De ceva timp au apărut prin alte părţi şi scaune ergonomice deosebite, din trei părţi reunite între ele, care îţi dau posibilitatea să îţi poţi alege ce poziţie doreşti tu: pe spate sau chiar în genunchi. Uite aici  sau aici !

Sau dacă vrei ceva ...care să te dea pe spate la propriu şi la figurat aruncă-ţi o privire aici.

Recapitulare: un scaun de birou nu trebuie să fie doar confortabil, ci trebuie să-ţi asigure  posibilitatea de a-i regla fiecare element. De aia le tot numim ergonomice...că îţi asigură de fapt mobilitatea după ergonomia corpului,  evitând modificarea morfologiei coloanei vertebrale.



Şi cum o imagine face mai mult decât o mie de cuvinte ...enjoy!





 La categoria vise....





  Oricum, oricât de confortabil este scaunul, nu este indicat să stai jos mai mult de două ore. Asta înseamnă de fapt că la fiecare două ore lucrate să faci o pauză de 10-15 minute pentru exerciţii de tip stretching şi/sau relaxare. Adoptarea unor poziţii ciudate în timp ce stăm în faţa computerului ore în şir duc într-un final la deformarea coloanei vertebrale cu toate consecinţele ce derivă din acest aspect: discopatii lombare, prolabarea discurilor intervetebrale, hernie de disc.....şi în final la cuţit. Cum facem exercitiile de stretching?
Despre asta ....în următorul articol(partea a doua)  :-)
Alegeţi scaunul de birou cu grijă pentru a-ți proteja coloana!!!





Niciun comentariu: